Τρίτη 1 Απριλίου 2014

το πράσινο της πόλης μας

Όταν αναφερόμαστε στο πράσινο της πόλης  μας εννοούμε όλες τις μορφές πρασίνου στον αστικό  ιστό από τα περιαστικά και τα αστικά πάρκα μέχρι και τα μικρά πάρκα της γειτονιάς, τους πεζόδρομους, τις παιδικές  χαρές και τις δεντροστοιχίες, τις αυλές των σχολείων και τους ιδιωτικούς κήπους και τις βεράντες των σπιτιών.  Αφού χωριστήκαμε σε υποομάδες γυρίσαμε την πόλη μας και με το μάτι του μικρού ερευνητή παρατηρήσαμε, καταγράψαμε, σχολιάσαμε και στο τέλος συνθέσαμε προτάσεις και λύσεις που θα βοηθήσουν την πόλη μας να γίνει πιο όμορφη.
Υποομάδα Το πάρκο
Τα αστικά πάρκα αποτελούν οάσεις για τους ανθρώπους της πόλη και πρέπει να λειτουργούν ως πνεύμονες πρασίνου. Ο άνθρωπος της πόλης με τη διέλευσή του ή την επίσκεψη του στο πάρκο ξεφεύγει από τις παραστάσεις της πόλης και ξεκουράζεται οπτικά ηχητικά και περιβαλλοντικά.
Στην πόλη μας υπάρχουν πάρκα σε αρκετά σημεία, όμως η αναλογία πρασίνου μπετό είναι πολύ κακή. Τα πάρκα είναι πολύ λίγα για μια βιομηχανική πόλη.
Εμείς επισκεφτήκαμε τα μεγαλύτερα από αυτά και συγκεκριμένα
·         το παλιό πάρκο
·         τις αθλητικές εγκαταστάσεις – πνευματικό
·         Το πολύκεντρο
·         Το πάρκο Χρηστίδη
·         Το πάρκο Μελανοφρύδη
·         Το πάρκο εκτάκτων αναγκών
·         Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής,
Και παρατηρήσαμε  όλα τα στοιχεία τους, δηλαδή
τα φυτά ,
τα πλακόστρωτα,
 τις βρύσες
 τα καλάθια απορριμμάτων
τις παιδικές χαρές ,
τα παγκάκια
 και τον ηλεκτροφωτισμό τους .
Συμπεράναμε ότι τα πάρκα μας δεν συντηρούνται σωστά,
Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα φυτά αλλά και
Για τις  τσιμεντένιες κατασκευές
και τις  παιδικές χαρές
Και ενώ για  τα φυτά και τα τσιμέντα το πρόβλημα είναι απλά αισθητικό, στις παιδικές  χαρές έχουν συμβεί σοβαρά ατυχήματα , μέχρι και κατάγματα που χρειάστηκαν  χειρουργική επέμβαση…
Ακόμη οι παιδικές χαρές δεν είναι περιφραγμένες, έτσι αδέσποτα ζώα περιφέρονται και αφήνουν τα περιττώματά τους που μπορεί να αποτελέσουν  εστίες σοβαρών λοιμώξεων
Τέλος τα παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων πολύ λίγα …..




Υποομάδα  ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Ως περιαστικά πάρκα  καταγράφονται τα πάρκα που βρίσκονται  στις παρυφές των πόλεων ή τελείως εκτός του πολεοδομικού σχεδιασμού .
Τα περιαστικά πάρκα καλύπτουν τις ανάγκες του ανθρώπου της πόλης που ζει σε διαμερίσματα απομονωμένος από τη φύση. Είναι πόλος έλξης κοινωνικών πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων της πόλης. Στο περιαστικό πάρκο μπορούν να υπάρχουν αθλητικά γήπεδα ποδηλατοδρόμοι χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές, αναψυκτήρια, τεχνητές λίμνες, αναψυκτήρια.
Στην πόλη μας ως περιαστικό πάρκο σχεδιάστηκε το πάρκο Κουρί.  Αφού το επισκεφτήκαμε επί τόπου έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Το πάρκο βρίσκεται πίσω από το νοσοκομείο βορειοδυτικά  της πόλης, σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες , και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ .
υπάρχει γήπεδο μπάσκετ,
γήπεδο ποδοσφαίρου,
 κυλικείο – αναψυκτήριο,
βρύση, τουαλέτες 
ενώ κατασκευάστηκαν μονοπάτια διαδρομών
και περίφραξη-να φανούν τα κενά -.
Έχουν χαραχθεί 6 γήπεδα τένις , με στόχο η Πτολεμαΐδα να  γίνει κέντρο αντισφαίρισης  της Δυτικής Μακεδονίας, μάλιστα αγοράστηκε εξοπλισμός φουσκωτός –μπάλα-  για να λειτουργούν τα γήπεδα  και το χειμώνα,
Η περιοχή δεντροφυτεύτηκε με πεύκα , δρυς,  και κυπαρίσσια. Σχεδόν όλα τα πεύκα έχουν προσβληθεί από πιτυοκάμπια.
Εικόνες εγκατάλειψης και λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας μας έκαναν να αισθανθούμε αγανάκτηση και αποτροπιασμό. Το πάρκο Κουρί όχι μόνο δεν έγινε το  πρότυπο περιαστικό αλσύλλιο που σχεδιάστηκε, αλλά αντίθετα μετατράπηκε σε χώρο επικίνδυνων και ύποπτων συναλλαγών.-φωτο σύριγγα-
Επίσης ως περιαστικό πράσινο καταγράφεται περιφερειακή τάφρος, τοποθεσία γνωστή σε όλους μας ως  «κανάλι».  Η περιοχή αυτή χρησιμοποιείται καθημερινά από μεσήλικες και ηλικιωμένους αφού αποτελεί τη μόνη διαδρομή για πεζοπορία στην πόλη. Εικόνες παραμέλησης και υποβάθμισης επικρατούν και εδώ.
Το κυρίως μονοπάτι όχι μόνο δεν είναι πλακοστρωμένο, αλλά και σε κάποια σημεία έχει καταστραφεί εντελώς
Τα φωτιστικά είναι διαλυμένα
Βρύσες υπάρχουν αλλά άλλες δε λειτουργούν και άλλες έχουν ……περίεργη συνδεσμολογία!
Τα παγκάκια είναι από κατεστραμμένα έως ετοιμόρροπα
Τα δέντρα δεν συντηρήθηκαν σωστά με αποτέλεσμα ….να γέρνουν επικίνδυνα!!
Επίσης κυκλοφορούν πολλά αδέσποτα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ιδιαίτερα αυξημένος για τη δημόσια υγεία, μετά την επανεμφάνιση της λύσσας στην περιοχή μας .




Υποομάδα ΠΛΑΤΕΙΑ
Η  κεντρική πλατεία μιας πόλης αποτελεί σημείο αναφοράς όπου χτυπά ο σφυγμός μιας πόλης, εκεί όπου γίνονται οι πολιτισμικές και πολιτικές εκδηλώσεις και υπάρχουν τα καφέ και μαγαζιά αναψυχής της  πόλης. Οι πλατείες γενικά συνδυάζουν  πλακοστρώσεις, και χώρους πρασίνου στη σωστή αναλογία, όχι μεγάλο ποσοστό πρασίνου αλλά και όχι μονοκυριαρχία του μπετό.
Αφού επισκεφτήκαμε την δική μας πλατεία  παρατηρήσαμε
·         Δέντρα και μπορντούρες από θάμνους κουρεμένους σε άσχετα γεωμετρικά σχήματα όπως τύχει, με  θλιβερή  διάταξη, που δημιουργούν σύγχυση και κακό γούστο.
·         Διάσπαρτα αγάλματα άσχετα μεταξύ τους και σε άσχετες θέσεις
·         Μαρμάρινα παρτέρια γεμάτα αιχμηρές γωνίες γεμάτα σκουπίδια και …. χωρίς φυτά
·         Ένα σιντριβάνι εκτός λειτουργίας στην άκρη της πλατείας και όχι στο κεντρικό σημείο όπως θα έπρεπε
·         φθαρμένα πλακόστρωτα
·         Το υψόμετρο  του κεντρικού δρόμου να είναι ψηλότερο από την πλατεία αφού δεν υπάρχει διαχωριστικό κράσπεδο, έτσι η είσοδο και έξοδο στην πλατεία δεν είναι ασφαλής ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά
·         Τα παγκάκια είναι πολύ λίγα
·         Η παιδική χαρά κακοσυντηρημένη
·         Τα τραπεζοκαθίσματα  των καταστημάτων  δυσκολεύουν την κυκλοφορία




Υποομάδα  ΝΗΣΙΔΕΣ / ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ
Οι νησίδες είναι χώροι που περιβάλλουν ή βρίσκονται στο κέντρο των οδικών αξόνων. Η εγκατάσταση της βλάστησης στις νησίδες καλλωπίζει τη διαδρομή, όμως πρέπει τα φυτικά είδη να επιλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή.
Τα φυτά δεν πρέπει να αποκρύπτουν τις διαβάσεις των πεζών, ειδικά στις διασταυρώσεις των οδών και στις διαβάσεις των πεζών , ώστε οι οδηγοί και οι πεζοί να έχουν τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου του χώρου και κανό χρόνο για προετοιμασία και αντίδραση. Για αυτό  γενικά στις νησίδες και οπωσδήποτε  κοντά σε  διαβάσεις και διασταυρώσεις χρησιμοποιούμε  χαμηλή βλάστηση με ποώδη φυτά ή χλοοτάπητα.
Παρ όλα αυτά στη διαχωριστική νησίδα που βρίσκεται στην κεντρική οδό ,25η Μαρτίου, παρατηρήσαμε
ψηλά φυτά όπως  ορθόκλαδα κυπαρίσσια και πλατάνια,
κατασκευές πχ πεταλούδες, αλλά και φυτά που  εμποδίζουν την ορατότητα τόσο για τους πεζούς όσο και για τα οχήματα,
Είδαμε σιντριβάνια με πίδακες , όμως τέτοιες βαριές κατασκευές ανάμεσα σε δύο αντίθετα ρεύματα κυκλοφορίας δεν νοείται να υπάρχουν.
Το μπετό να τρίβεται και να υποχωρεί σε πολλά σημεία

ΣΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ
Στόχος ενός καλού πεζόδρομου είναι να αποτελεί ένα καταφύγιο για τον άνθρωπο που κινείται στην πόλη και ταλαιπωρείται από την κίνηση και το καυσαέριο και που θέλει να περάσει ευχάριστα λίγο διαθέσιμο χρόνο. Επίσης είναι κατάλληλοι για παιδιά και ηλικιωμένους. Στους πεζοδρόμους χρησιμοποιούμε δέντρα σε γραμμική φύτευση και κανονικές αποστάσεις μεταξύ τους που σχηματίζουν  δεντροστοιχίες . Συνήθως συνυπάρχουν χώροι ανάπαυσης των πεζών, κιόσκια, πέργκολες, πάγκοι.  
Περπατώντας στην πόλη μας, καταγράψαμε τις δεντροστοιχίες και διαπιστώσαμε
Ότι χρησιμοποιούμε κυρίως Μανόλιες, φλαμουριές, ακακίες κωνσταντινουπόλεως, καλλωπιστικές δαμασκηνιές και λιγούστρα
Όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι σωστές φυτευτικές αποστάσεις
Έτσι είδαμε δέντρα  κολλητά σε οικίες
Δέντρα πολύ κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, αλλά και
Δέντρα που σηκώνουν τις πλάκες των πεζοδρομίων
Δέντρα στραβά και γερασμένα
Δέντρα πολύ κλαδεμένα
Δέντρα κομένα.. όταν ενοχλούν εισόδους μαγαζιών και κατοικιών
Αλλά και δέντρα περιποιημένα και με μεράκι παρτέρια από γείτονες
Λείπουν ή είναι ελάχιστα παγκάκια και δοχεία απορριμμάτων
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η πόλη μας φιλοξενεί τη ΔΕΗ, μια βαριά βιομηχανία που έχει προκαλέσει περιβαλλοντικά προβλήματα και αισθητική υποβάθμιση στο λεκανοπέδιο. Σε μια εποχή που οι επιστήμονες ανακοινώνουν ότι οι θάνατοι από ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟς είναι 1 για κάθε 8 κατοίκους , η πόλη μας θα έπρεπε
να δεντροφυτευτεί περιμετρικά ώστε το πράσινο να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για όλους μας
και κάθε τετραγωνικό ελεύθερου χώρου μέσα στην πόλη θα έπρεπε να είναι πράσινο
θα έπρέπε το  περιαστικό πάρκο Κουρι να ολοκληρωθεί και να δοθεί στους πολίτες
Θα έπρεπε η πόλη μας να είναι  καταπράσινη και να αποτελεί πρότυπο ως ανταπόδοση του περιβαλλοντικού κόστους της εξόρυξης του λιγνίτη από τη ΔΕΗ
Για να γίνει αυτό χρειάζονται
άνθρωποι με μεράκι και όραμα  στην τοπική αυτοδιοίκηση
Αλλά και άνθρωποι με  γνώση.
Γιατί η δημιουργία πάρκων και ανοιχτών χώρων πρασίνου δεν είναι δουλειά εύκολη που γίνεται από τον οποιονδήποτε χωρίς κόπο και αβασάνιστα για να καταβροχθίσει αβασάνιστα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαμόρφωση απαιτείται προγραμματισμένος σχεδιασμός και ειδικές γνώσεις τα οποία η αρχιτεκτονική τοπίου και  οι ειδικοί επιστήμονες που την υπηρετούν προσφέρει από τις αρχές του αιώνα.

Στο Σχολείο μας τστο 2ο ΕΠΑΛ λειτουργεί τομέας ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης,
μαζί με τα παιδιά της ειδικότητας και
μαζί με όλους τους ενεργούς και ευαίσθητους πολίτες της πόλης μας 
·         θα εργαστούμε στο Δήμο μας και
·         θα αλλάξουμε την πόλη  μας ώστε να φτιάξουμε πόλη όπως παλιά ήταν :
γη των ρόδων……